Boekman

Boekman

15 Mei 1940 Nederland geeft zich over en Duitse troepen bezetten het land. Op een Amsterdamse slaapkamer kijken de Joodse wethouder Emanuel Boekman en zijn vrouw Jansje elkaar aan. Van een bevriende huisarts hebben ze middelen gekregen; ze besluiten hun lot niet af te wachten. 


Mei 2021: In Amsterdam zijn er een stichting, een straat, een school en een zaal die de naam van Boekman dragen, maar wie weet nog wie hij was en wat hij heeft betekend voor de stad en ons land?

In de Boekmanzaal, in het hart van wat ooit de Joodse buurt was, duiken acteur Harpert Michielsen en muzikant Bart Sietsema in het leven en werk van de bevlogen wethouder die het denken over kunst in Nederland voorgoed veranderde. In woorden, klanken en beelden nemen ze je mee in de laatste dagen van de man die het schopte van ongeschoolde arbeider tot wethouder met een doctorstitel, de man die een hartstochtelijk pleitbezorger werd voor de kunst in zijn stad.


Deze online voorstelling toont Emanuel Boekman tegen de achtergrond van het vooroorlogse Amsterdam, de politiek, de kunstwereld en het Joodse leven dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd werd. Een muzikaal verhaal over kunst, politiek en idealen, waarin een verloren Amsterdam weer even tot leven komt.


Spel en tekst: Harpert Michielsen
Muziek:
Bart Sietsema
Regie:
Michiel de Regt
Dramaturgie:
Wout van Tongeren


Deze voorstelling is gemaakt in samenwerking met De Nationale Opera & Ballet.


Recensies:

Theaterkrant: "Een roerend portret van de Joodse wethouder en denker Emanuel Boekman"  - lees hier verder
De Tel
egraaf: "Kippenvel dwars door het scherm heen" - lees hier verder
Operamagazine:
"Boekman ontroert en geeft gezicht aan zaal" - lees hier verder

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Fotografie HANS HIJMERING

Share by: